Gespecialiseerde GGZ
Bij zwaardere psychische problemen worden personen boven de 18 jaar doorverwezen naar de gespecialiseerde GGZ. Soms is er sprake van verblijf in een instelling.
Voor de behandeling voor lichte tot matig ernstige, niet complexe stoornissen, wordt u verwezen naar de Generalistische Basis GGZ. Uw huisarts kan u vertellen voor welke GGZ u een verwijzing zult krijgen.
- Basisverzekering
Gecontracteerde zorg 100% vergoeding bij gecontracteerde zorg
Wanneer u naar een GGZ-zorgaanbieder gaat zonder contract, dan vergoeden wij een door ons vastgestelde vergoeding. Deze vergoeding is in lijn met de contracttarieven zoals afgesproken met vergelijkbare zorgaanbieders.
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Standaard
- AV-Top
Geen aanvullende vergoeding
Niet vergoed
- GGZ zorg voor personen onder de 18 jaar. Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de vergoeding van alle jeugdzorg. Jeugd-GGZ valt dus vanaf 2015 niet meer onder de basisverzekering. Voor meer informatie verzoeken wij u dan ook contact op te nemen met uw gemeente
- De behandeling van aanpassingsstoornissen
- Hulp bij werk- en relatieproblematiek (relatietherapie)
- Hulp bij psychische klachten, zonder dat er sprake is van een psychische stoornis
- Psychosociale hulp
- Behandelingen die niet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk. Wij volgen hierin o.a. het overzicht van het Zorginstituut Nederland (ZiNL)
Wat zijn de voorwaarden?
- Behandelaar
-
U kunt altijd naar de zorgverlener van uw keuze, als de zorg wordt geleverd of onder de verantwoordelijkheid valt van een erkende regiebehandelaar. Regiebehandelaren zijn BIG-geregistreerd en hebben een GGZ-specifieke opleiding gevolgd. Afhankelijk van waar de behandeling plaatsvindt, een vrijgevestigde praktijk of een instelling, zijn de volgende zorgaanbieders erkend als regiebehandelaar:
Vrijgevestigde praktijk Instelling Psychiater Psychiater Klinisch psycholoog Klinisch psycholoog Klinisch neuropsycholoog Klinisch neuropsycholoog Psychotherapeut Psychotherapeut GZ-psycholoog Verpleegkundig specialist GGZ Specialist ouderengeneeskunde Klinisch geriater Verslavingsarts - GGZ-instelling
-
Als u behandeld zult worden in een GGZ-instelling, let er dan op dat het een instelling is die geneeskundige geestelijke gezondheidszorg in verband met een psychiatrische aandoening mag leveren, met of zonder verblijf. Deze zorginstelling moet zijn toegelaten volgens de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).
- Verzekerde zorg
- Alleen verzekerde zorg geleverd door bovengenoemde zorgaanbieders wordt vergoed. Door het Zorginstituut Nederland (ZiNL) wordt bepaald wat wordt aangemerkt als niet-verzekerde zorg. Uw zorgaanbieder is verplicht om u vóór de behandeling te informeren of er wel of geen sprake is van verzekerde zorg.
- DBC-code
- Zorgaanbieders zijn verplicht de zorg in DBC’s te declareren
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Zorgverlener zonder contract
-
DSW sluit met zo veel mogelijk zorgaanbieders een contract af. Het afsluiten van een contract levert namelijk alle betrokken partijen (verzekerde, zorgaanbieder, zorgverzekeraar) voordelen op. Met slechts een klein aantal zorgaanbieders wordt er, om verschillende redenen, geen contract afgesloten.
Indien u naar een GGZ-zorgaanbieder gaat zonder contract, dan vergoeden wij maximaal tot de door ons vastgestelde vergoeding. Deze vergoeding ligt net iets lager dan bij vergelijkbare zorgaanbieders die wel een contract met ons afgesloten hebben.
Het kan echter zijn dat een niet-gecontracteerde zorgaanbieder het maximale NZA-tarief in rekening brengt. Dat bedrag ligt hoger dan de door ons vastgestelde maximale vergoeding. Als u gebruik maakt van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder kunt u in het overzicht 'Vergoedingen S-GGZ' nalezen op welke vergoeding u recht heeft. Wij adviseren u hierover met uw zorgverlener in overleg te gaan.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
-
U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
- Toestemming
- Er is vooraf geen toestemming van DSW nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding. Voor klinische opnames (verblijf) bij een ongecontracteerde zorgverlener, moet wel toestemming worden gevraagd. De zorgaanbieder kan een aanvraag bij ons indienen.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke erkende zorgverlener u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan.
Zoek uw zorgverlener in de zorgatlas.
Zoek in de zorgatlas naar Gespecialiseerde GGZ.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.