Liever de beste dan de grootste

vrijdag 2 december 2016

Regelmatig word ik aangesproken door mensen die mij feliciteren met de groei die DSW de laatste jaren doormaakt. Hoewel ik er natuurlijk bijzonder trots op ben dat zoveel mensen besluiten naar DSW over te stappen, reageer ik door op te merken dat we met DSW allerminst de ambitie hebben de grootste te worden. Ik heb weliswaar een passie voor getallen, voldoening haal ik niet uit een verzekerdenaantal. Dit levert me vaak een blik van ongeloof op. Het lijkt dan alsof mensen denken dat het succes van een organisatie vooral door de omvang ervan wordt bepaald. Op de vraag wat ik dan wél met DSW voor ogen heb, geef ik het eenvoudige maar oprechte antwoord, dat ik DSW liever als beste dan als grootste zorgverzekeraar zie. De groei die wij er ‘gratis’ bijkrijgen, zie ik als een signaal dat we op de goede weg zitten en vast moeten houden aan de geheel eigen keuzes die wij gemaakt hebben.

Rechtvaardigheidsgevoel laten spreken

Wij voeren de basisverzekering uit zoals die bedoeld is. Dat doel is ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht leeftijd, gezondheid of financiële mogelijkheden, tegen gelijke voorwaarden van goede zorg verzekerd kan zijn. Juist bij het verzekeren van zorg is het van levensbelang om de wet uit te voeren zoals hij bedoeld is. Om niet de randen op te zoeken met als doel je groeiambities te verwezenlijken, maar juist wél de randen van de wet op te zoeken wanneer wetgeving voor de verzekerde duidelijk onredelijk uitpakt.

Iedereen wil graag gezond zijn

Solidariteit is niet meer vanzelfsprekend en lijkt meer en meer een verlaten begrip te zijn geworden. Dat is ernstig, want zonder die solidariteit waarbij we de kosten samen eerlijk delen, kan ons zorgstelsel niet bestaan. Een feit is nu eenmaal dat de gezonde voor de zieke betaalt. Je weet maar nooit wanneer je zelf ziek wordt en het is belangrijk erop te kunnen vertrouwen dat de zorg dan ook voor jou beschikbaar is. En - zoals ik al vaker heb opgemerkt - mocht je na een lang en mooi leven in de uitzonderlijke positie komen waarin je een leven lang zorgpremie hebt betaald terwijl je van die zorg nauwelijks gebruik hebt gemaakt, dan heb je pas écht geluk gehad.

Rebels?

DSW wordt gezien als de rebel onder de zorgverzekeraars. Dat bleek toen DSW als enige zorgverzekeraar de inperking van de vrije artsenartsenkeuze géén goed idee vond. Dat bleek ook toen wij als enige geen collectiviteitskortingen op de basisverzekering gaven, want korting op dezelfde basisverzekering voor de één, wordt altijd betaald door een ander. De zorg voor iemand die korting op de premie krijgt, is tenslotte niet goedkoper. Deze keuze was een risico voor ons voortbestaan, maar sloot naadloos aan bij onze visie op verzekeren. We richten ons op wat in onze ogen het juiste is en laten ons rechtvaardigheidsgevoel spreken. Onze blik moet op het belang van de verzekerde gericht zijn.

Moreel kompas

De koers die wij varen wordt door ons moreel kompas bepaald. Daarbij maken wij onze eigen keuzes en is het vaak noodzakelijk om tegen de gevestigde orde in te gaan. Dat is niet erg, want tot de gevestigde orde te behoren is onze doelstelling niet. Onze verzekerden betalen de premie. Aan hen en aan degenen die de zorg verlenen zijn wij verantwoording schuldig. We doen wat we behoren te doen, dat is wat je mag verwachten. Als dat onderscheidend is, is dat veelzeggend.