Zorgverzekeraars steunen kleine zorgverleners
Over het uitgewerkte plan om zorgverleners met een door de coronacrisis veroorzaakte omzetdaling overeind te houden.
Wel vaste lasten, maar geen inkomen. Een groot deel van zorgaanbieders heeft hiermee te maken. Doordat zij de afgelopen weken geen of minder zorg kunnen verlenen, hebben zij geen of minder zorgkosten kunnen declareren bij de zorgverzekeraars terwijl hun kosten doorlopen. Om ze overeind te houden, hebben zorgverzekeraars samen een steunplan uitgewerkt. Zorgaanbieders kunnen daarmee maandelijks driekwart tot 87 procent van hun door de coronacrisis veroorzaakte omzetdaling vergoed krijgen. Daarmee kunnen zij hun doorlopende kosten betalen. Het gaat dan om personeelskosten (zoals de Rijksoverheid dat voor andere ondernemers regelt bij de NOW-regeling), maar ook om huur, afschrijvingen en bijvoorbeeld het loon van de praktijkhouder. Veel zorgaanbieders met acute financiële problemen kunnen sinds april al een vooruitbetaling aanvragen, zodat zij toch hun rekeningen kunnen betalen en hun bedrijf voortzetten.
DSW-directeur Aad de Groot: “Juist in deze crisis hebben we kunnen zien hoe belangrijk het werk van zorgverleners is. Het komt nu aan op solidariteit. We hebben iedereen in de zorg niet alleen nu, maar ook na de coronacrisis hard nodig.”
Zorgaanbieders die zorg leveren die vergoed wordt vanuit de basisverzekering of een aanvullende verzekering kunnen de bijdrage vanaf 15 mei aanvragen bij hun zorgverzekeraar. Zij hoeven deze niet terug te betalen. Wel wordt verwacht dat zorgverleners waar mogelijk de zorg die nu uitgesteld wordt, later inhalen om te voorkomen dat lange wachtlijsten ontstaan. De gezamenlijke regeling van zorgverzekeraars is bedoeld voor zorgaanbieders met een jaarlijkse omzet lager dan tien miljoen euro. Om te voorkomen dat de verzekeraars – en dus de premiebetalers – straks dubbel betalen, wordt de ‘inhaalzorg’, dit is de zorg die straks extra wordt gegeven bovenop de normale zorg, straks voor een deel vergoed, veelal zo’n 44 procent.
Grote zorgorganisaties met een omzet van meer dan 10 miljoen euro, zoals ziekenhuizen en ggz-instellingen, komen in aanmerking voor een aparte vergoedingsregeling van de zorgverzekeraars. Deze wordt momenteel uitgewerkt.
Onderstaand filmpje is bedoeld als uitleg van de voorlopige CB-regeling in hoofdlijnen. Voor zowel de details van de voorlopige CB-regeling als de definitieve CB-regeling, inclusief inhaalzorg, verwijzen wij u naar de Zorgovereenkomst CB.