Collectiviteitskorting is vaak 'nep'

zaterdag 29 december 2018

Iedereen vindt het leuk om korting te krijgen. Korting geeft je het gevoel dat je goed zit en dat je nergens meer naar om hoeft te kijken. Zorgverzekeraars spelen daar met hun marketing handig op in en geven royaal ‘kortingen’ weg aan de vele collectiviteiten waarbij je je kunt aansluiten. Als je de premies met elkaar gaat vergelijken, blijkt het voordeel er helemaal niet te zijn.

Sigaar uit eigen doos

Om korting te kunnen geven worden premies eerst hoger dan noodzakelijk vastgesteld. Vervolgens wordt die opslag als zogenaamde korting weer weggeven. Zo kan gemakkelijk onzichtbaar blijven dat de korting die u denkt te hebben, eigenlijk een sigaar uit eigen doos is.

Duurder uit dan bij DSW

Quirijn Visser (31) uit Rotterdam was ervan overtuigd dat hij een goede deal had. Hij was al klaar met studeren, maar kreeg nog altijd 10% korting op de basisverzekering in een collectiviteit via de Landelijke Studentenvereniging (LSV). Toen hij de check deed, bleek dat hij met dat studentencollectief 36 euro per jaar duurder uit was dan hij bij DSW zou zijn. Quirijn stapt over!

Einde aan fictieve kortingen

Minister Bruins wil dat er een eind komt aan deze fictieve korting, die vooral als marketinginstrument wordt gebruikt. Hij verlaagt de maximale collectieve korting vanaf 2020 naar vijf procent. Een goede zaak, maar wat DSW betreft is vijf procent nog steeds te veel. Chris Oomen: ‘Als je vaststelt dat die korting nep is, is die ook nep als het vijf procent is.’

Ook interessant:

'Eerst de premie te hoog vaststellen en dan mensen 'blij maken' met korting.' Minister Bruins wil dat er een eind komt aan deze fictieve korting.

Bekijk het nieuwsbericht: Minister Bruins wil af van nepkorting.

Chris Oomen over collectieve korting:

Er is niets dat het geven van korting rechtvaardigt, behalve dan het belang van de verzekeraar zelf.'

Lees de blog van Oomen.