Eigen risico 2018 wordt niet verhoogd

donderdag 21 september 2017

Het eigen risico stijgt volgend jaar niet naar € 400. Informateur Gerrit Zalm heeft de Kamer woensdag laten weten dat de formerende partijen de voorgenomen verhoging niet door willen laten gaan. Voor 1 oktober moet het voorstel door de Raad van Staten, de Tweede en Eerste Kamer behandeld zijn. Hoewel dit besluit bij de overheid ligt, was DSW niet van plan om die verhoging in 2018 daadwerkelijk door te voeren.

Protest

Nadat uitlekte dat het eigen risico zou stijgen naar € 400, heeft DSW direct juridisch advies ingewonnen. Eén ding staat vast: DSW zal het eigen risico in 2018 níet verhogen. DSW ziet een verdere stijging van het eigen risico als een bedreiging voor de solidariteit. DSW directeur Oomen noemt het onacceptabel en onfatsoenlijk om zieke mensen zoveel meer te laten betalen dan gezonde mensen. DSW wil met dit statement z'n positie in het debat laten horen.

Impact op premie geen 10 euro per jaar

Demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet weten dat door het voorgenomen besluit de zorgpremie met 10 euro op jaarbasis zal stijgen. Dat is onjuist. De impact op de premie die DSW berekende komt neer op ongeveer € 6,50 euro per verzekerde per jaar (€ 0,55 per maand). DSW verwacht dinsdag 26 september als eerste zorgverzekeraar de definitieve premie voor 2018 bekend te maken.eigen risico 2018