Bijzondere tandheelkunde/orthodontie
Er is sprake van bijzondere tandheelkunde of bijzondere orthodontie bij zeer ernstige aangeboren of verworven aandoeningen in het tand-kaak-mondstelsel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oligodontie (het niet aangelegd zijn van meer dan 6 blijvende tanden of kiezen), ernstige glazuurdefecten, schisis (verhemeltespleten) en afwijkingen waarbij delen van de kaak zijn verwijderd. Uw behandelaar is hier doorgaans goed mee bekend. Daarnaast zijn er ruimere vergoedingen mogelijk bij mensen met een lichamelijke en/of geestelijke aandoening. Voor al deze behandelingen geldt dat voorafgaande aan de behandeling er een aanvraag moet worden ingediend en een machtiging moet zijn afgegeven.
- Basisverzekering
100% vergoeding bij gecontracteerde zorg
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Standaard
- AV-Top
- In de bijzondere tandheelkunde/orthodontie kan het zijn dat er een gedeelte van de behandeling niet vergoed wordt uit de basisverzekering. De vergoeding van dit deel kan vergoed worden conform de aanvullende verzekering zie Tandarts voor volwassenen (boven de 18 jaar) of Orthodontie.
Wat zijn de voorwaarden?
- Aanvraag
- Wij vergoeden bijzondere tandheelkunde/orthodontie wanneer een gebit zonder deze mondzorg niet de normale functie kan houden of krijgen, die het zonder de aandoening zou hebben gehad. De zorgverlener is op de hoogte van de voorwaarden en of er in uw geval een aanvraag kan worden ingediend.
- Behandelaar
- De zorg kan worden verleend door een tandarts, kaakchirurg, orthodontist, tandprotheticus, mondhygiënist of door een bevoegde zorgverlener die is verbonden aan een universitair centrum voor mondzorg of Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT).
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- In sommige gevallen betaalt de verzekerde van 18 jaar of ouder een eigen bijdrage. Op basis van de aanvraag wordt de hoogte van deze eigen bijdrage bepaald.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
-
U heeft een verwijzing nodig van uw tandarts wanneer u wordt doorverwezen naar een Centrum Bijzondere Tandheelkunde of naar een orthodontist.
- Toestemming
- Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u toestemming nodig van DSW. Wij hebben een schriftelijke aanvraag van uw behandelaar nodig, met daarbij een begroting.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke erkende zorgverlener u gaat.
Zoek in de zorgatlas naar Tandheelkundige praktijk.
Extra informatie
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.