Terug naar blog

Loek blikt terug op zijn ICT traineeship

Geschreven door Loek Haanappel (Systeemontwikkelaar)
Geplaatst op 11 februari 2020

Vandaag is de laatste dag van mijn traineeship. Volgende week zal ik doorstromen naar team App, het team dat verantwoordelijk is voor de mobiele app van DSW. Het voelt raar om terug te blikken op het begin van mijn traineeship, ik kan me namelijk nog heel goed herinneren hoe zenuwachtig ik me voelde toen ik op mijn eerste dag bij de receptie zat te wachten op mijn nieuwe teamleider. Dit is mijn eerste baan, en ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Ik werk nu 3 maanden bij DSW en voel me hier nu helemaal thuis!

Het ICT traineeship

Na mijn studie (Kunstmatige Intelligentie) was het voor mij best lastig om me ertoe te zetten om een baan te zoeken. Ik was er altijd bang voor dat wanneer ik een leuke baan gevonden zou hebben, ik meteen het diepe in gegooid zou worden bij het inwerken, er vervolgens niks van zou snappen en drie weken later te horen zou krijgen dat ik niet meer terug hoef te komen. Ik had al best wat programmeerkennis opgedaan tijdens mijn studie, maar voelde me hier totaal niet vaardig genoeg in om hier ook daadwerkelijk op een professioneel niveau mee te werken. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar traineeships. Na veel horrorverhalen gelezen te hebben over traineeships bij andere bedrijven verscheen na een tijdje het traineeship bij DSW op mijn radar. Dit was precies waar ik naar op zoek was!

De eerste maanden werk je tijdens het traineeship aan de cursus C# en SQL. Deze cursus doorloop je op je eigen tempo en er is genoeg ruimte om vragen te stellen als je een opdracht niet begrijpt. Na het voltooien van deze cursussen draai je een aantal weken mee bij een team waar alle starters instromen. Hier leer je het daadwerkelijk toepassen van je programmeerkennis op onze applicaties, en leer je meer over het Scrumproces. Wanneer je hiermee klaar bent, stroom je door naar een team waar je uiteindelijk zult blijven. Ook hier staat het leerproces niet stil, het kost namelijk best wat tijd om de desbetreffende applicatie waar je aan zult werken te leren kennen. Wanneer ik volgende week doorstroom naar team App, zal ik de komende tijd leren wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van mobiele applicaties.

Werken bij DSW

Naast de opbouw van het traineeship sprak ook de bedrijfscultuur me aan. Geen kantoor met iedereen strak in pak, maar een informele werkomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn. Je collega’s zijn de mensen waar je over het algemeen de meeste tijd mee besteedt in de week, het is daarom ook wel handig dat de sfeer goed is. Gelukkig is die hier heel goed! Dagelijks gaan we in de pauze met veel starters buiten een rondje lopen door Schiedam, meestal naar de Albert Heijn en op vrijdag naar de markt. Veel starters die inmiddels zijn doorgestroomd naar andere teams lopen ook mee, waardoor je ondanks je nieuwe werkplek toch je mede-starters nog vaak ziet.

Ook op de verdieping zelf is de sfeer heel goed. Drie keer per dag gaan we met een groot gedeelte van de verdieping een minuut planken om weer scherp te worden. Enthousiastelingen proberen regelmatig een recordpoging om hoger op onze recordlijst te komen en zo te voorkomen dat zijn/haar naam bruut zal worden uitgeveegd van het scorebord wanneer hij/zij door zal stromen naar een ander team.

Niet alleen maar werken!

Er worden ook veel leuke evenementen georganiseerd waarbij je je collega’s beter leert kennen. Tot nu toe was er in elke maand dat ik hier werk een leuke activiteit. In de eerste maand hebben we als jaarlijks ICT uitje in het pand gelasergamed, uiteindelijk twee teams tegen elkaar. Het was best spannend om in het donker over uitgestorven verdiepingen te struinen, op zoek naar spelers van het andere team. Naast dit jaarlijkse personeelsuitje is er elke laatste donderdag van de maand een borrel in de kroeg in de kelder. Mijn eerste echte borrel was meteen al de befaamde ICT kerstborrel in december, waarbij iedereen verkleed was als iets uit zijn/haar jeugd en er tot in de late uurtjes karaoke werd gezongen. Wanneer je besluit om hier te komen werken zal je de rode K3 pruik die ik droeg hoogstwaarschijnlijk nog wel ergens op de verdieping rond zien zwerven. In januari was de gamenight de uitschieter. In de presentatiezaal stonden een aantal beamers en schermen waarop de aanwezigen hun console aan konden koppelen. Het was een hele gezellige avond met heel veel mariokart, overcooked, beatsaber en pizza.

Al met al blik ik terug op leerzame en sfeervolle eerste maanden bij DSW. Mijn laatste dag bij dit team sluit ik af met een stukje taart met mijn collega’s. Ik heb erg veel zin om volgende week aan een nieuw avontuur bij een ander team te beginnen!


Net als Loek starten als ICT Trainee? Bekijk hier de vacature.


Over Loek

Loek is na zijn studie Kunstmatige Intelligentie verhuisd naar Rotterdam en in november begonnen als systeemontwikkelaar bij DSW. Inmiddels is hij doorgestroomd naar het app team waar hij helpt met het ontwikkelen van de mobiele applicatie.