DSW gebruikt verschillende cookies

Door alle cookies te accepteren kunt u de website makkelijker gebruiken, vindt u sneller wat u zoekt en ziet u meer relevante informatie. Daarnaast kunnen wij problemen makkelijker signaleren. U kunt uw cookie instellingen altijd later aanpassen via ons cookiebeleid.

Zelf cookies instellen

Starten met je nieuwe baan ten tijde van het coronavirus

Geschreven door Richard Janssen (Systeemontwikkelaar)
Geplaatst op 8 april 2020

Speciaal voor de ICTbijDSW-blog ben ik gevraagd om een kijkje te geven in het leven van een startende werknemer ten tijde van het coronavirus. Mijn eerste werkdag was op 16 maart, de maandag van de eerste volledige week dat bijna alle DSW’ers thuis zouden gaan werken. Gelukkig waren er speciaal voor mij nog genoeg mensen aanwezig om mij up-and-running te krijgen en het thuiswerken voor mij óók mogelijk te maken. Enkele handen-schudden-zonder-handen-te-schudden, inloggegevens ophalen, foto maken voor in het smoelenboek, personeelsdossier compleet maken… en na een snelle digitale rondleiding door het intranet en de ICT‑opleiding was het alweer tijd om met monitor en al per trein huiswaarts te keren!

Nu ik een paar weken bezig ben, vind ik dat het ondanks de omstandigheden best aardig gaat! Natuurlijk is het jammer om nog bijna geen enkele DSW’er in het ‘echte leven’ te hebben ontmoet, maar de digitale hulpmiddelen bieden hier gelukkig troost. Denk hierbij aan de chatgroep van het startersteam, waar naast de gebruikelijke ditjes en datjes ook het planken driemaal daags een dingetje is. Bijkomend voordeel is dat digitaal planken ook nog eens een stuk lichter voor de buikspieren is! Daarnaast is er twee keer per week een videogesprek met alle starters waarbij we de gezellige koffieautomaatmomentjes nabootsen en thuiswerkavonturen met elkaar delen. Het eerste deel van de opleiding is gelukkig voor een groot deel individueel af te ronden, dus voorlopig kan ik nog wel even vooruit. De inhoudelijke begeleiding vind ik tot nu toe ook top! De lijntjes met de begeleiding van de opleiding zijn kort en een vraag op de mail is snel gesteld en beantwoord. Hier mis je af en toe wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld even met een mede-starter te kunnen overleggen, maar dat is nu eenmaal even niet anders. Verder heb ik nog een wekelijks gesprek met mijn teamleider, om bij te praten over mijn ervaringen tot nu toe.

Voor de rest zijn hier in huis de bekende thuiswerk uitdagingen ook aanwezig. Ik deel met drie vrienden anderhalve verdieping van een portiekwoning in Rotterdam, dus bij ons (gelukkig?) nog geen afleidende kids die inbreken op menig Hangout meeting, maar vier thuiswerkende mannen continu op elkaars lip is zo nu en dan ook net een kinderdagverblijf. Ik had ook geen bureau waar ik aan kan zitten, dus ik heb de eettafel in de woonkeuken maar tot bureau omgedoopt. Om toch de focus vast te houden hanteer ik tegenover eerder genoemde huisgenoten een strikt koptelefoon-op-koptelefoon-af regime, waarbij ik me het recht heb toegeëigend om ze schaamteloos te negeren wanneer de koptelefoon op is!

Wie weet tot gauw, op het kantoor!

Net als Richard starten als ICT Trainee? Bekijk hier de vacature.Over Richard

Richard heeft na zijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek eerst een jaar als data analist bij een aviation IT startup gewerkt. Nu woont hij in Rotterdam en is hij sinds maart aan de slag als systeemontwikkelaar bij DSW!


Naar boven