Generalistische Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen
Lees alles over het contracteerbeleid van Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP) en praktische informatie voor u als zorgaanbieder.
Contracteerbeleid GGZSP 2021
GZSP is een vorm van zorg en ondersteuning aan kwetsbare mensen met een complexe zorgvraag in de thuissituatie. Het betreft generalistische geneeskundige zorg van specifiek medische, gedragswetenschappelijke of paramedische aard die een cliënt nodig heeft in verband met zijn aandoening, beperking, stoornis of handicap.
De beperkingen kunnen alle levensgebieden betreffen: somatisch; psychisch; communicatief; cognitief; gedragsmatig. Er kan sprake zijn van een combinatie van beperkingen. Behandeling moet bijdragen aan de verbeteren of behouden van functionele autonomie, kwaliteit van leven en participatie van de cliënt.
De behandeling is multidisciplinair. Het multidisciplinair team staat onder regie van een regiebehandelaar:
- GZ-psycholoog;
- orthopedagoog generalist;
- SO;
- AVG;
- klinisch neuropsycholoog;
- psychiater.
De behandeling wordt verder uitgewerkt in de bijgevoegde uitgangspunten.
Om van geneeskundige zorg te kunnen spreken moet er sprake zijn van een concreet behandeldoel dat binnen een bepaalde periode bereikt moet zijn.
De behandeling kan zich richten op:
- het verbeteren van functionele vaardigheden;
- het leren omgaan met de aandoening en beperkingen die daaruit voorkomen;
- het aanleren van nieuwe vaardigheden of gedrag;
- het stabiliseren van het functioneren en het voorkomen van verergering van de gevolgen van een aandoening.
Per 2020 is een deel van de GZSP; behandeling van de specialist ouderengeneeskunde (SO) en arts verstandelijk gehandicapten (AVG), overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Overige zorgvormen uit de Subsidieregeling Extramurale Behandeling worden in 2020 nog betaald vanuit deze Subsidieregeling. Per 1 januari 2021 zullen ook deze zorgvormen worden opgenomen in de Zvw.
Vanaf 2021 omvat GZSP de volgende zorgvormen:
- Zorg zoals SO/AVG bieden;
- Zorg zoals gedragswetenschappers bieden;
- Zorg in een groep aan kwetsbare cliënten;
- Zorg in een groep aan lichamelijk gehandicapten / mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH);
- Zorg in een groep aan cliënten met de ziekte van Huntington;
- Zorg aan cliënten met sterk gestoord gedrag en een lichte verstandelijke beperking (sglvg).
Voor de paramedische zorg die deel uitmaakt van de Subsidieregeling Extramurale Behandeling, geldt dat deze zorg onderdeel gaat uitmaken van de aanspraak paramedische zorg.
Voor GZSP is een verwijzing van de huisarts vereist.
DSW Zorgverzekeraar volgt de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 nauwgezet. Op dit moment kunnen we niet goed inschatten of - en zo ja, in hoeverre - de ontwikkelingen rond het coronavirus gevolgen hebben voor het contracteerbeleid 2021. Mochten aanpassingen in het contracteerbeleid noodzakelijk zijn, dan informeren wij u daar tijdig over via onze website.
DSW vindt dat kwaliteit vooral bepaald wordt door de beroepsgroep en sluit om die reden in haar contracten aan bij de door de beroepsgroep opgestelde richtlijnen en standaarden. Als in die richtlijnen bepaalde kwaliteitseisen staan, worden deze opgenomen in de overeenkomst.
Wat betekent dit concreet?
- De zorgaanbieder houdt zich aan de wet- en regelgeving en volgt de normen die volgens de stand van de wetenschap en de praktijk gelden.
- De zorg moet doelmatig zijn en is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap
- De zorgaanbieder moet zich blijven ontwikkelen in de kennis die nodig is om zijn beroep uit te oefenen, bijvoorbeeld in de vorm van bij- en nascholing.
- We zien een rol voor onszelf weggelegd om 'malpractice' te signaleren.
Wat | Wie | Wanneer |
Contractering zorgaanbieders | DSW Zorgverzekeraar |
oktober 2020 |
Contractering afronden | DSW Zorgverzekeraar |
november 2020 |
Publicatie gecontracteerde partijen op de website | DSW Zorgverzekeraar | 12 november 2020 |
Innovatie in de zorg is belangrijk. Wat er vernieuwd en daarmee verbeterd moet worden, wordt voornamelijk bepaald door de beroepsgroep. We vinden daarom ook dat het initiatief voor innovaties vanuit het veld moet komen. Wij stellen geen specifieke eisen aan innovaties, maar kijken of de voorgestelde vernieuwingen onder de verzekerde prestaties van de Zorgverzekeringswet vallen en of het idee inderdaad leidt tot verbetering van de zorg. Heeft u als zorgaanbieder een innovatief voorstel? Stuur deze dan naar het volgende e-mailadres: contractering.gzsp@dsw.nl. Geef daarbij kort aan wat het doel en de omvang van het project is en welke concrete resultaten worden verwacht.
In 2020 wordt de zorg onder de GZSP, met uitzondering van de zorg geleverd door de SO en AVG, betaald vanuit de Subsidieregeling Extramurale Behandeling. Vanaf 2021 zal deze zorg betaald worden vanuit de Zvw. De Subsidieregeling Extramurale Behandeling wordt betaald vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Het beleid betreffende de Subsidieregeling Extramurale Behandeling is te vinden op de website van Zorgkantoor DSW.
Overeenkomst met DSW
DSW vindt keuzevrijheid voor verzekerden zeer belangrijk. Daarom contracteert DSW “breed”. Dat betekent dat DSW alle zorgverleners contracteert die aan de voorwaarden van de beroepsgroep en aan onderstaande voorwaarden voldoen :
- de zorgverlener garandeert dat waarneming bij ziekte of verlof aantoonbaar geregeld is;
- de SO, AVG en/of gedragswetenschapper is tevens in dienst bij een zorginstelling met een WTZi-toelating voor verblijf en behandeling;
- de zorgverlener draagt zorg voor een intensieve samenwerking met de huisarts ten behoeve van kwalitatieve zorg aan de cliënt en kan deze samenwerking aantonen;
- de zorg kenmerkt zich door een integrale (multidomein)benadering van kwetsbare cliënten met multimorbiditeit en multidomeinproblematiek in de eerste lijn;
- de zorg is doelmatig en efficiënt (gepast gebruik);
- de zorg wordt geleverd conform de meest recente richtlijnen van de beroepsgroep;
- de zorg wordt geleverd conform de meest recente beleidsregels.
In 2020 gecontracteerde zorgaanbieder GZSP en/of Subsidieregeling Extramurale Behandeling:
Deze zorgaanbieder heeft voor 2020 een overeenkomst Subsidieregeling Extramurale Behandeling gesloten met het Zorgkantoor of een overeenkomst GZSP gesloten met DSW Zorgverzekeraar. DSW Zorgverzekeraar benadert deze zorgaanbieder proactief voor een overeenkomst 2021. De zorgaanbieder hoeft zelf geen actie te ondernemen.
Niet-gecontracteerde zorgaanbieder GZSP en/of Subsidieregeling Extramurale Behandeling:
De zorgaanbieder heeft geen overeenkomst Subsidieregeling Extramurale Behandeling 2020 met het Zorgkantoor of heeft in 2020 geen overeenkomst GZSP met DSW Zorgverzekeraar. Voor DSW Zorgverzekeraar is deze zorgaanbieder nieuw. Mocht u een niet-gecontracteerde zorgaanbieder zijn en een overeenkomst met ons willen aangaan, dan kunt u het verzoek daartoe mailen naar contractering.gzsp@dsw.nl.
Declareren van zorgkosten
Declaraties worden elektronisch aangeleverd. Dit vermindert voor zowel de zorgaanbieder als DSW de administratieve last.
Voor het elektronisch verwerken van declaraties is DSW aangesloten bij VECOZO. Met VECOZO verstuurt u uw declaraties via een beveiligde internetverbinding naar DSW. Vervolgens kunt u online de verwerking volgen en zien wanneer de declaratie door DSW betaalbaar is gesteld.
Wat heeft u nodig om uw declaratie elektronisch aan te leveren?
-
AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer Code)
Vektis, het informatiecentrum voor de zorgverzekeringsbranche verstrekt AGB-codes en beheert de AGB database. Met de AGB-code, waaraan uw (praktijk)gegevens zijn gekoppeld, kunt u zich bij DSW identificeren. U kunt hier de AGB-code aanvragen. - Certificaat VECOZO
VECOZO kent diverse toepassingen. Zo kunt u met een VECOZO certificaat onder andere uw declaraties via het Elektronisch Declaratie Portaal (EDP) bij de verschillende zorgverzekeraars indienen. U kunt hier een VECOZO certificaat aanvragen.
De verleende zorg wordt via zorgproducten gedeclareerd. Om het declaratieproces uit te voeren heeft u speciale software nodig. Indien u hier vragen over heeft, adviseren wij u contact op te nemen met de NZa.
Wanneer u geen zorgovereenkomst met DSW Zorgverzekeraar hebt afgesloten kunt u niet bij DSW Zorgverzekeraar declareren via Vecozo. U stuurt in dat geval een factuur aan de patiënt. De declaratie moet voldoen aan de declaratiebepalingen zoals bepaald door de NZa. De verzekerde kan vervolgens deze nota bij DSW indienen. U moet onze verzekerden hierover voorafgaand aan de behandeling informeren en uw prijzen kenbaar maken.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om ook deze declaraties te onderzoeken op rechtmatigheid en doelmatigheid.
Zorgverzekeraars zijn verplicht de rechtmatigheid en doelmatigheid van de in rekening gebrachte prestaties te onderzoeken. Ons controleplan kunt u hier inzien.
Vergoeding voor consumenten
Voor informatie over de vergoeding van Generalistische Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen voor verzekerden, verwijzen wij u naar het vergoedingenoverzicht:
Contactgegevens
Voor vragen verwijzen we u naar de contactpagina.