Farmacie
DSW Zorgverzekeraar hecht veel waarde aan goede communicatie met zorgverleners. Via deze site kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van het beleid voor extramurale farmaceutische zorg.
Verzending overeenkomsten 2021-2022
Als gevolg van de beleidswijzigingen voor de contractering per 2021 en de onderhandelingen die hierdoor langer doorlopen, versturen wij de overeenkomsten Farmacie 2021-2022 eind december 2020. Om zorg te dragen voor de continuïteit betalen wij de declaraties over januari 2021 uit conform de afspraken uit de Zorgovereenkomst 2021 (-2022). Op deze manier heeft u voldoende tijd om de overeenkomst te bestuderen en getekend te retourneren. Mocht u besluiten de overeenkomst niet te tekenen, dan wordt hetgeen dat te veel is betaald verrekend met uw volgende declaraties.
Contracteerbeleid farmacie 2021
DSW Zorgverzekeraar volgt de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 nauwgezet. Op dit moment kunnen we niet goed inschatten of - en zo ja, in hoeverre - de ontwikkelingen rond het coronavirus gevolgen hebben voor het contracteerbeleid 2021. Mochten aanpassingen in het contracteerbeleid noodzakelijk zijn, dan informeren wij u daar tijdig over via onze website.
DSW vindt dat kwaliteit vooral bepaald wordt door de beroepsgroep en sluit om die reden in haar contracten aan bij de door de beroepsgroep opgestelde richtlijnen en standaarden. Als in die richtlijnen bepaalde kwaliteitseisen staan, worden deze opgenomen in de overeenkomst.
Wat betekent dit concreet?
- De zorgaanbieder houdt zich aan de wet- en regelgeving en volgt de normen die volgens de stand van de wetenschap en de praktijk gelden.
- De zorg moet doelmatig zijn en is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap
- De zorgaanbieder moet zich blijven ontwikkelen in de kennis die nodig is om zijn beroep uit te oefenen, bijvoorbeeld in de vorm van bij- en nascholing.
- We zien een rol voor onszelf weggelegd om 'malpractice' te signaleren.
Wat | Wie | Wanneer |
Publiceren contracteerbeleid | DSW Zorgverzekeraar |
1 april 2020 |
Gesprekken zorgmakelaars en vertegenwoordigers 2020 | DSW Zorgverzekeraar, zorgmakelaars en vertegenwoordigers | juli - september 2020 |
Versturen contracten | DSW Zorgverzekeraar | oktober 2020 |
Bekendmaking of en door wie de zorgaanbieder zich laat vertegenwoordigen | Zorgaanbieder | uiterlijk 1 juli 2020 |
Na het versturen van het contract heeft u 4-6 weken de tijd om deze te bestuderen en te ondertekenen | Zorgaanbieder |
Reactietermijn van 4-6 weken |
Publicatie gecontracteerde zorgverleners op 'zoek een zorgverlener' | DSW Zorgverzekeraar | 15 november 2020 |
Innovatie in de zorg is belangrijk. Wat er vernieuwd en daarmee verbeterd moet worden, wordt voornamelijk bepaald door de beroepsgroep. We vinden daarom ook dat het initiatief voor innovaties vanuit het veld moet komen. Wij stellen geen specifieke eisen aan innovaties, maar kijken of de voorgestelde vernieuwingen onder de verzekerde prestaties van de Zorgverzekeringswet vallen en of het idee inderdaad leidt tot verbetering van de zorg. Heeft u als zorgaanbieder een innovatief voorstel? Stuur deze dan naar het volgende e-mailadres: contractering.farmacie@dsw.nl. Geef daarbij kort aan wat het doel en de omvang van het project is en welke concrete resultaten worden verwacht.
Vergoeding van geneesmiddelen
Behoud van de autonomie van de apotheker om zelf een keuze te kunnen maken voor een geneesmiddel is voor DSW heel belangrijk. Tegelijkertijd kiezen steeds meer partijen om onder couvert prijzen af te spreken voor specifieke geneesmiddelen. Het lpg-beleid op basis van de AIP is daarom niet langer houdbaar voor DSW.
Voor de contractering 2021 gaat DSW daarom voor groepen van geneesmiddelen een vergoedingsprijs vaststellen. Indien het lpg-beleid van toepassing is op deze groepen, vervalt het lpg-beleid.
Keuze vertegenwoordiger in samenhang met de contractafspraken
DSW voert een tweetal wijzigingen door die de impact van het wisselen van contractafspraken beperkt.
De eerste wijziging is dat de zorgaanbieder voor 1 juli moet aangeven of en zo ja door welke vertegenwoordiger hij of zij zich laat vertegenwoordigen voor het komend jaar.
De tweede wijziging is dat per 1 juli en in het af te sluiten contract wordt vastgelegd voor welke apotheken wordt getekend. Indien een apotheek lopende het contract wordt overgenomen, bepaalt DSW eerst de impact daarvan. Op basis van de impact ontvangt u een akkoord of geen akkoord om de contractafspraken ook op deze vestiging van toepassing te laten zijn. Wanneer DSW niet akkoord gaat om de contractafspraken aan te passen voor de apotheek, heeft u twee keuzes. U houdt de afspraken die van toepassing waren voor het lopende contract van die apotheek, of u kiest voor afspraken die horen bij de basisovereenkomst.
Contractering
DSW gaat bij de contractering van 2021 voor het maken van de afspraken uit van een reguliere openbaar apotheek. Apotheken die hiervan afwijken hebben geen contract, of ontvangen een alternatieve afspraak waarbij rekening gehouden wordt met het soort apotheek. Wij maken hierbij onderscheid tussen:
- Een internetapotheek
- Een bereidende apotheek
- Een poli apotheek
- Een apotheekhoudend huisarts
- Een unieke leverancier
De indeling wordt gemaakt op basis van uw declaratiepatroon.
Tot slot worden alleen apotheken met een beherend apotheker volgens het register van de IGJ gecontracteerd.
Het contracteerbeleid 2020 vindt u hier.
Overeenkomst met DSW
DSW heeft de toegankelijkheid van zorg voor haar verzekerden hoog in het vaandel staan. In principe komen alle zorgaanbieders die aan onderstaande voorwaarden voldoen in aanmerking voor een overeenkomst.
De apotheker:
- Moet voldoen aan de kwaliteitseisen zoals vastgesteld in de Nederlandse Apotheeknorm;
- Is ingeschreven in het BIG-register;
- Beschikt over een actuele AGB-code;
- Is geen ‘internet’ apotheek;
- Beschikt over de vektis kwalificatie ‘apotheker’ of ‘apotheekhoudend huisarts’;
- Levert de farmaceutische zorg zo doelmatig mogelijk;
- Neemt deel aan Farmacotherapeutisch overleg
- Beschikt over een adequate waarneemregeling;
- Is verantwoordelijk voor het bieden van farmaceutische zorg gedurende 24 uur per dag en 7 dagen per week
- Bepaalt wat hij inkoopt en aflevert;
- Monitort voorschijfgedrag van huisartsen conform NHG standaard.
Als u een niet gecontracteerde zorgaanbieder bent en een overeenkomst met ons wilt sluiten, dan kunt u een verzoek voor een overeenkomst mailen naar: contractering.farmacie@dsw.nl
Apotheken die die voldoende verzekerden van DSW, Stad Holland en InTwente hebben voor een representerende meting, worden gemonitord op de substitutie van spécialité geneesmiddelen naar generieke geneesmiddelen. Deze apotheken worden in de maand na afloop van elk kwartaal geïnformeerd over hun substitutiegraad. De substitutiegraad wordt berekend over alle multisourcegeneesmiddelen. De huidige multisourcelijst met middelen waarover de substitutiegraad wordt berekend over de lopende maand vindt u hieronder. Deze lijst is een momentopname. De actuele stand van de multisourcelijst is onderhevig aan veranderingen op basis van de leverbaarheid van de geneesmiddelen en medisch noodzakelijke uitzonderingen.
Multisourcelijst Excel bestand
Bekijk ook de vorige lijsten.
Nieuwe geneesmiddelengroepen multisourcelijst na patentverloop:
Januari 2021
Er zijn deze maand geen nieuwe generieken.
In onderstaande gevallen worden geneesmiddelen uitgesloten van de berekening van de substitutiegraad:
- Clusters waarbij het goedkoopste generiek duurder is dan of gelijk is aan het goedkoopste specialité
- Geneesmiddelen waarvoor substitutie om medisch inhoudelijke redenen niet wenselijk is
- Geneesmiddelen die landelijk niet leverbaar zijn worden uitgesloten. Wij gaan uit van de (niet leverbare) lijsten die groothandels maandelijks bij DSW aanleveren.
Per maand beoordeelt de adviserend geneeskundige in samenspraak met de adviserend apothekers nieuw op te nemen geneesmiddelen. Nieuwe geneesmiddelen worden altijd in de 1e maand in de Taxe uitgezonderd in de berekening van de substitutiegraad.
Declareren van zorgkosten
Declaraties worden elektronisch aangeleverd. Dit vermindert voor zowel de zorgaanbieder als DSW de administratieve last.
Voor het elektronisch verwerken van declaraties is DSW aangesloten bij VECOZO. Met VECOZO verstuurt u uw declaraties via een beveiligde internetverbinding naar DSW. Vervolgens kunt u online de verwerking volgen en zien wanneer de declaratie door DSW betaalbaar is gesteld.
Wat heeft u nodig om uw declaratie elektronisch aan te leveren?
-
AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer Code)
Vektis, het informatiecentrum voor de zorgverzekeringsbranche verstrekt AGB-codes en beheert de AGB database. Met de AGB-code, waaraan uw (praktijk)gegevens zijn gekoppeld, kunt u zich bij DSW identificeren. U kunt hier de AGB-code aanvragen. - Certificaat VECOZO
VECOZO kent diverse toepassingen. Zo kunt u met een VECOZO certificaat onder andere uw declaraties via het Elektronisch Declaratie Portaal (EDP) bij de verschillende zorgverzekeraars indienen. U kunt hier een VECOZO certificaat aanvragen.
De verleende zorg wordt via zorgproducten gedeclareerd. Om het declaratieproces uit te voeren heeft u speciale software nodig. Indien u hier vragen over heeft, adviseren wij u contact op te nemen met de NZa.
Wanneer u geen zorgovereenkomst met DSW hebt afgesloten kunt u niet bij DSW declareren via VECOZO. U stuurt in dat geval een factuur aan de patiënt. De declaratie moet voldoen aan de declaratiebepalingen zoals bepaald door de NZa. De verzekerde kan vervolgens deze nota bij DSW indienen. U moet onze verzekerden hierover voorafgaand aan de behandeling informeren en uw prijzen kenbaar maken.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om ook deze declaraties te onderzoeken op rechtmatigheid en doelmatigheid.
Zorgverzekeraars zijn verplicht de rechtmatigheid en doelmatigheid van de in rekening gebrachte prestaties te onderzoeken. Ons controleplan kunt u hier inzien.
Vergoedingen
Voor informatie over de vergoeding van huisartsenzorg voor consumenten verwijzen we u naar het vergoedingenoverzicht: