Dieetpreparaten
Een dieetpreparaat is een voedingsmiddel met een andere samenstelling én een andere vorm dan normale voeding. Een voorbeeld is sondevoeding of drinkvoeding.
- Basisverzekering
100% vergoeding voor middelen die geregistreerd zijn als voedingsmiddel
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Standaard
- AV-Top
Geen aanvullende vergoeding
Wat zijn de voorwaarden?
- Indicatie
-
Er is alleen vergoeding mogelijk wanneer u niet uitkomt met aangepaste normale voeding en andere producten van bijzondere voeding en u heeft:
- een stofwisselingsstoornis; of
- een voedselallergie; of
- een resorptiestoornis; of
- een ziekte gerelateerde ondervoeding of een risico daarop (gemeten met een officieel vastgesteld meetinstrument); of
- dieetpreparaten nodig volgens de in Nederland geldende richtlijnen van de betrokken beroepsgroepen
- Levering volwassenen
-
Een volwassen verzekerde heeft bij dieetvoeding voor medisch gebruik aanspraak op het volgende:
- de eerste levering van een smaakpakket voor ten hoogste 14 dagen;
- vervolgafleveringen voor ten hoogste 30 dagen;
- een automatische herhaling van levering voor maximaal 4 weken.
- Koemelkallergie
-
Voordat een baby andere voeding voorgeschreven krijgt, wordt er een test (eliminatie provocatie) uitgevoerd om te kijken of er sprake is van een allergie. Als dit zo is, wordt de uitslag op de verklaring geschreven door de arts of diëtist en kan hiermee de voeding worden verkregen. Let op: de voeding wordt niet vergoed tijdens de testperiode.
- Babyvoeding
-
In de tabel is de maximale hoeveelheid per dag voor verschillende leeftijdscategorieën weergegeven. Voor een grotere hoeveelheid medische babyvoeding dan in de tabel is weergegeven en/of babyvoeding voor kinderen boven de 24 maanden is voorafgaande toestemming van de Zorgverzekeraar vereist. Uw apotheek of leverancier kan dit voor u aanvragen.
Leeftijd kind Max. hoeveeldheid per dag 0-8 maanden 120 gram 8-12 maanden 90 gram 12-24 maanden 50 gram
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Leverancier zonder contract
-
Bij ons heeft u vrije zorgkeuze. Als een apotheek of leverancier geen contract met ons heeft, kan het wel zijn dat u een deel zelf moet betalen. Wij vergoeden de zorg tot maximaal de door ons vastgestelde vergoeding (2018). Deze vergoeding ligt net iets lager dan bij vergelijkbare zorgverleners die wel een contract met ons afgesloten hebben.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
-
U heeft een recept nodig van uw (huis)arts, medisch specialist of diëtist.
- Toestemming
-
De diëtist of medisch specialist vult het landelijk formulier verklaring dieetpreparaten (2020) in en schrijft daarnaast het recept uit. Een huisarts hoeft sinds 2016 alleen een recept voor te schrijven. Het recept moet de volgende elementen te bevatten: indicatiecode, het af te leveren middel (altijd eerst generiek proberen), gebruik (de dagdosis) en de hoeveelheid (waaruit de geschatte behandelduur blijkt).
Degene die het middel aflevert, controleert of u aan de extra voorwaarden voldoet. Voor voeding die door middel van een infuus in de bloedbaan wordt toegediend, hoeft u vooraf geen aanvraag te doen.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke erkende leverancier u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde leverancier te gaan.
Zoek in de zorgatlas naar hulpmiddelenleveranciers.
Zoek in de zorgatlas naar Apotheken.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.