Basisverzekering

Bent u wel eens onder behandeling geweest bij de specialist in het ziekenhuis? Of gaat u soms naar de huisarts voor een consult? Vanuit de basisverzekering bent u verzekerd voor deze medisch noodzakelijke zorg, zoals spoedeisende hulp, ziekenhuis- en huisartsenzorg. 

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Iedereen betaalt hiervoor bij ons dezelfde premie: in 2022 € 127,75 (in 2021: € 124,50) per maand (€ 1.533 per jaar).

Goed om te weten

  • Iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht leeftijd of gezondheid
  • Iedereen betaalt dezelfde premie: geen collectiviteitskorting
  • Een hoger vrijwillig eigen risico voor premiekorting is mogelijk
  • De zorgverzekering is een combinatiepolis met vrije zorgkeuze
  • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd

Vergoeding basisverzekering 2021

Bekijk de volledige lijst met vergoedingen op de website van Zorginstituut Nederland of bekijk onze aanvullende verzekeringen. Wilt u weten wat er precies is gewijzigd in de zorgverzekering in 2022? Ga dan naar de pagina wijzigingen 2022.

Verplicht eigen risico

In 2022 geldt er een verplicht eigen risico van € 375. Dit betekent dat alle verzekerden van 18 jaar en ouder, bij DSW, in 2022 de eerste € 375 aan zorgkosten zelf moeten betalen. Het eigen risico is alleen van toepassing op de basisverzekering en niet op vergoedingen uit uw aanvullende verzekering.

Tegemoetkoming zorgkosten

Wij realiseren ons dat de zorgkosten voor mensen met een laag inkomen moeilijk te dragen zijn.  De volgende punten zijn handig om te weten over tegemoetkoming voor zorgkosten vanuit de overheid:

  • Heeft u recht op zorgtoeslag? Vraag het aan bij de Belastingdienst! Afgelopen zomer kwam in het nieuws dat Nederlanders samen miljoenen aan zorgtoeslag op de plank laten liggen. 
  • Soms kunt u zorgkosten die wij niet vergoeden onder bepaalde voorwaarden aftrekken in uw belastingaangifte. Dat geldt niet voor het eigen risico, maar wel voor bijvoorbeeld kosten van een tandarts- of fysiotherapiebehandeling. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

We bieden u vrije zorgkeuze

Onze zorgverzekering is in 2022 een combinatiepolis. Met een combinatiepolis bent u vrij in de keuze van een zorgverlener en heeft u de voordelen van gecontracteerde zorg. Om de zorg voor verzekerden goed en betaalbaar te houden en daarnaast de keuzevrijheid van onze verzekerden te garanderen, maken wij met zoveel mogelijk zorgverleners afspraken over de kwaliteit en prijs. DSW heeft met bijna alle zorgverleners een overeenkomst maar in ieder geval met alle ziekenhuizen en grote instellingen. Als een ziekenhuis of instelling aangeeft nog met ons in onderhandeling te zijn, dan krijgt u uw zorg toch volledig vergoed.

In het enkele geval dat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, vergoeden wij alsnog een redelijk tarief. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorgverleners.

Wat is een combinatiepolis?

Hoe onze premie is opgebouwd

De premie voor 2022 is € 1.533 per jaar (€ 127,75 per maand). Onze premie is voor iedereen gelijk, u betaalt dus niet voor de korting van anderen. Wilt u voor een langere periode vooruit betalen, dan krijgt u korting. Kiest u daarnaast voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplicht eigen risico van € 375 in 2022 (hetzelfde bedrag als in 2021), dan betaalt u ook minder premie per maand.

Wilt u meer weten over de opbouw van onze premie? Lees dan onze uitleg over de premie. Of lees meer over de premiekorting.

Veelgestelde vragen