Transgenderzorg
Transgender personen voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. De officiële benaming is: genderdysforie. Behandelingen in verband met transseksualiteit worden vergoed vanuit de basisverzekering.
- Basisverzekering
100% vergoeding bij gecontracteerde zorg
De volgende behandelingen worden vergoed:
- inwendige geslachtsveranderende operaties
- plastisch-chirurgische correctie van primaire uiterlijke geslachtskenmerken
- plastisch-chirurgische correctie van secundaire uiterlijke geslachtskenmerken indien die aantoonbare lichamelijke functiestoornissen veroorzaken of indien er sprake is van een verminking
- psychische ondersteuning bij genderidentiteitsproblematiek als onderdeel van het multidisciplinaire behandelingstraject
- AV-Compact
- AV-Standaard
- AV-Student
- AV-Top
- Geen aanvullende vergoeding
- Basisverzekering
100% vergoeding bij gecontracteerde zorg
De volgende behandelingen worden vergoed:
- epilatie (ontharing)
- foniatrie en logopedie
- adamsappelreductie
- stemverhogende operatie
- borstprothesen bij volledige afwezigheid van borstweefsel
- AV-Compact
- AV-Standaard
- AV-Student
- AV-Top
- Geen aanvullende vergoeding
- Basisverzekering
100% vergoeding bij gecontracteerde zorg
De volgende behandelingen worden vergoed:
- uitwendige penisprothese tijdens de real-life-experience
- AV-Compact
- AV-Standaard
- AV-Student
- AV-Top
- Geen aanvullende vergoeding
Wat zijn de voorwaarden?
- Algemeen
-
Het gaat om zorg zoals medisch specialisten die plegen te bieden. Diagnostiek en behandeling moeten worden uitgevoerd conform de internationale richtlijnen voor de behandeling en begeleiding van transseksuelen van de WPATH (voorheen HBIGDA) en door een multidisciplinair samengesteld genderteam in een centrum of erkend netwerk dat gespecialiseerd is op het gebied van geprotocolleerde behandeling van transseksuelen.
- Epilatie
-
Epilatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde huidtherapeut voor transgenderzorg die is vermeld op de lijst van de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten).
- Buitenland
-
Wanneer u een deel van de behandeling of operatie in het buitenland wilt, dan moet dit, zoals bij elke buitenlandse ingreep, worden aangevraagd door de behandelend arts met een kostenraming.
- Aanvraag
-
Het grootste deel is verzekerde zorg en hoeft, als het gaat om gecontracteerde aanbieders, niet van tevoren aangevraagd te worden. Uitzonderingen die wel aangevraagd moeten worden zijn in ieder geval:
- Correctie van secundaire geslachtskenmerken: aangezichtschirurgie, adamsappelreductie en stemverhogende operatie bij man-vrouwtransseksuelen
- Mamma-reductie/mamma-augmentatie (borstvergroting/verkleining)
- Laserontharing bij man-vrouwtransseksuelen
Wat betaal ik zelf?
Er kan sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Zorgverlener zonder contract
- Bij ons heeft u vrije zorgkeuze. Als een zorgverlener geen contract met ons heeft, kan het wel zijn dat u een deel zelf moet betalen. Wij vergoeden tot het wettelijk maximumtarief.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
-
U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
- Aanvraag
-
U moet voor de plastisch-chirurgische uiterlijke correcties, de epilatie, de aangezichtschirurgie, de adamsappelreductie, stemverhogende operatie en plaatsen borstprothesen van ons vooraf een machtiging hebben gekregen. Bij de aanvraag moet de behandelend specialist of huidtherapeut de gevraagde behandeling beschrijven en motiveren.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.