Zintuiglijke gehandicaptenzorg
Zintuiglijke gehandicaptenzorg betreft multidisciplinaire zorg in verband met (of een combinatie van) beperkingen aan het zicht, gehoor of de spraak als gevolg van een taalontwikkelingsstoornis.
De behandeling leert u omgaan met uw zintuiglijke beperking, of te compenseren. Het doel is om u zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren.
Daarnaast gaat het om ‘medebehandeling’ van ouders/verzorgenden en kinderen van een verzekerde. Zij leren hierbij vaardigheden aan die in het belang van de persoon met de beperking zijn.
Vergoedingen
Als u een basisverzekering én een aanvullende verzekering heeft bij DSW kijk dan bij beide hieronder voor de totale vergoeding. Let erop dat u voldoet aan de voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen.
basisverzekering
Vergoeding
|
100% vergoeding bij gecontracteerde zorg. |
---|---|
Eigen risico
|
Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico. Bij ‘medebehandeling’ vallen deze kosten onder het eigen risico van de verzekerde die behandeld wordt. |
Eigen bijdrage
|
Nee, er geldt geen eigen bijdrage. |
Zorgverlener zonder contract
|
Bij ons heeft u vrije zorgkeuze. Als een zorgverlener geen contract met ons heeft, kan het wel zijn dat u een deel zelf moet betalen. Wij vergoeden per prestatie (2023) maximaal 80% van het NZa-tarief. |
aanvullende verzekeringen
Kies hieronder een aanvullende verzekering:
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen vergoeding
- Onderdelen van de zorg die betrekking hebben op het ondersteunen bij het maatschappelijk functioneren;
- De complexe, langdurige en levensbrede ondersteuning aan volwassen doofblinden en volwassen prelinguaal doven;
- De zorg aan verzekerden met een communicatieve beperking als gevolg van een taalontwikkelingsstoornis vanaf 23 jaar;
- Het ‘inslijpen’ van aangeleerde vaardigheden bij zorg in verband met een auditieve beperking.
Voorwaarden
De eisen om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Ook leggen we u uit wat u zelf nog moet regelen.
Vergoedingseisen
De zorg wordt verleend door gespecialiseerde zorginstellingen. Daarbij is sprake van de inzet van een multidisciplinair team dat, afhankelijk van de handicap, kan bestaan uit oogartsen, optometristen, KNO-artsen, audiologen, logopedisten, psychologen en maatschappelijk werkenden.
De behandelend arts stelt vast of u een indicatie heeft voor het ontvangen van zintuiglijke gehandicaptenzorg, zoals beschreven in onze Polisvoorwaarden.
Zelf regelen
Voor behandeling van een visuele beperking heeft u een verwijzing nodig van een medisch specialist.
Voor behandeling van een auditieve beperking of een communicatieve beperking als gevolg van een taalontwikkelingsstoornis heeft u een verwijzing nodig van een medisch specialist, klinisch fysicus, of een audioloog van een audiologisch centrum.
Er is vooraf geen toestemming van DSW nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding, tenzij er sprake is van verblijf, zoals beschreven in de polisvoorwaarden.