Oefentherapie Cesar en Mensendieck
Oefentherapie richt zich op het verbeteren van de houding en het bewegen bij klachten aan het bewegingsapparaat. Er zijn twee vormen van oefentherapie: Cesar en Mensendieck.
- Basisverzekering
- Tot 18 jaar:
- Aandoeningen die op de chronische lijst (bijlage 1 besluit zorgverzekering artikel 2.6) staan: 100% vergoeding
- Overige aandoeningen: de eerste 18 behandelingen
- Aandoeningen die op de chronische lijst (bijlage 1 besluit zorgverzekering artikel 2.6) staan: 100% vergoeding vanaf de 21e behandeling
- 37 behandelingen (oefentherapie/looptraining) bij claudicatio intermittens (etalagebenen) graad 2 binnen één jaar;
- Tevens wordt gesuperviseerde oefentherapie bij chronic obstuctive pulmonary disease (COPD) vergoed, indien sprake is van stadium II of hoger van de GOLD Classificatie voor spirometrie. In onderstaande tabel is aangegeven wat de omvang van de prestatie is bij de verschillende klassen (A tot en met D).
Klasse Maximum aantal behandelingen in de eerste twaalf maanden (het eerste behandeljaar) A 5 B 27 C 70 D 70 Klasse Maximum aantal behandelingen per twaalf maanden voor de onderhoudsfase (de jaren na het eerste behandeljaar) A 0 B 3 C 52 D 52 - AV-Compact
- 9 behandelingen per kalenderjaar voor Cesar en Mensendieck, fysiotherapie en manuele therapie samen
- AV-Standaard
- AV-Student
- Maximaal 20 behandelingen per kalenderjaar
- AV-Top
- Maximaal 36 behandelingen per kalenderjaar
Wat zijn de voorwaarden?
- Oefentherapeut
-
Wanneer u naar een oefentherapeut gaat moet deze ingeschreven zijn bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit geldt ook voor kinderoefentherapeuten, bekkenoefentherapeuten, geriatrietherapeuten en psychosomatisch oefentherapeuten.
- Behandeldatum
- Er wordt één behandeling oefentherapie per behandeldatum vergoed.
- Chronische lijst
-
Om vergoeding te krijgen voor oefentherapie uit de basisverzekering moet deze aandoening op de landelijke chronische lijst 2019 (bijlage 1 besluit zorgverzekering artikel 2.6) staan. Alleen een huisarts, medisch specialist en/of phisician assistant kan bepalen of er sprake is van een van een medische indicatie die vermeld staat op de chronische lijst.
- Medische noodzaak
- Alleen medisch noodzakelijke behandelingen worden vergoed.
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Zorgverlener zonder contract
-
DSW sluit met nagenoeg alle zorgaanbieders een contract af. Het afsluiten van een contract levert namelijk alle betrokken partijen (verzekerde, zorgaanbieder, zorgverzekeraar) voordelen op. Met slechts een klein aantal zorgaanbieders wordt er, om verschillende redenen, geen contract afgesloten.
Indien u naar een fysiotherapeut/oefentherapeut gaat zonder contract, dan vergoeden wij de zorg tot maximaal de door ons vastgestelde vergoeding. Deze vergoeding ligt net iets lager dan bij vergelijkbare zorgverleners die wel een contract met ons afgesloten hebben.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
- Een arts, medisch specialist of physician assistant moet een schriftelijke verklaring afgeven waaruit blijkt dat sprake is van een aandoening die voorkomt op de landelijke chronische lijst’ (bijlage 1 besluit zorgverzekering artikel 2.6)
- Toestemming
- Er is vooraf geen toestemming van DSW nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke erkende zorgverlener u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan.
Zoek uw zorgverlener in de zorgatlas.
Zoek in de zorgatlas naar Oefentherapeuten.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.