Geneesmiddelen apotheek
Bij DSW heeft u vrije keuze van apotheek. U kunt naar een apotheek bij u in de buurt voor uw geneesmiddelen. Bij de apotheek kunt u op doktersrecept de benodigde geneesmiddelen halen. De apotheker kan u meer vertellen over de werking en dosering van het voorgeschreven middel. DSW vraagt aan apothekers om waar mogelijk merkloze geneesmiddelen aan u mee te geven, om de kosten in de gezondheidszorg te beperken. Merkloze geneesmiddelen hebben dezelfde werkzame stof en dezelfde kwaliteit als een merkgeneesmiddel. Een goedkoper geneesmiddel is ook gunstig voor uw eigen risico.
- Basisverzekering
100% vergoeding van de farmaceutische zorg bij een gecontracteerde zorgaanbieder
100% vergoeding voor de middelen die geregistreerd zijn in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) bij een gecontracteerde zorgaanbieder
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Top
- Er is een aanvullende vergoeding opgenomen voor anticonceptie vanaf 21 jaar en homeopathische geneesmiddelen (hiervoor gelden andere voorwaarden)
- AV-Standaard
- Er is een aanvullende vergoeding opgenomen voor homeopathische geneesmiddelen (hiervoor gelden andere voorwaarden)
Wat zijn de voorwaarden?
- Merkloze geneesmiddelen
- Wij bepalen niet welk merk medicijn de apotheek moet afleveren. Waar mogelijk geeft de apotheker merkloze geneesmiddelen mee. Meer uitleg hierover is te vinden in deze brochure.
- GVS
- De meeste geneesmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering volgens het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Hierin wordt door de overheid bepaald welke medicijnen en onder welke voorwaarden ze vergoed worden uit de basisverzekering. De overheid bepaalt ook het vergoedingslimiet. Is de prijs van een geneesmiddel hoger dan deze limiet, dan is er sprake van een wettelijke eigen bijdrage. U kunt een indicatie van een eventuele eigen bijdrage vinden op www.medicijnkosten.nl. DSW vergoedt de geneesmiddelen bij gecontracteerde apotheken volgens de gemaakte contractafspraken met de apotheek.
- GVS-limiet
- Gebruikt u een geneesmiddel dat duurder is dan het GVS-limiet (oftewel: de medicijnkosten liggen boven de maximumvergoeding volgens het landelijke geneesmiddelenvergoedingssysteem), dan geldt al jaren een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is vanaf 2019 gemaximeerd op € 250,- per verzekerde per kalenderjaar. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt voortaan achteraf door de zorgverzekeraar bij u in rekening gebracht.
- Aanvullende verzekering
- Sommige geneesmiddelen worden onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de aanvullende verzekering tot maximaal 100% GVS. Afhankelijk van de prijsvoering die uw apotheek hanteert, kan het zijn dat een gedeelte voor uw eigen rekening komt. DSW maakt hierover geen afspraken met de apotheek.
- Medicinale Cannabis
-
Vanaf 2017 wordt medicinale cannabis niet meer uit de basisverzekering vergoed. Dit is gebaseerd op een beoordeling van het Zorginstituut Nederland.
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Voor geneesmiddelen die vergoed worden uit de basisverzekering hoeft u naast de wettelijke eigen bijdrage en het eigen risico, niet bij te betalen wanneer u bij een gecontracteerde apotheek uw geneesmiddelen ophaalt. Er kunnen meerdere merkloze geneesmiddelen beschikbaar zijn met dezelfde werkzame stof. Voor deze geneesmiddelen vergoedt DSW aan de gecontracteerde apotheek een vaste prijs of de laagste prijs van het beschikbare merkloze geneesmiddel. Wanneer uw apotheker heeft vastgesteld dat u het merkgeneesmiddel nodig heeft, is de vergoeding van het merkgeneesmiddel opgenomen in de vergoeding die DSW is overeengekomen met de apotheek. Als u zelf kiest voor het merkgeneesmiddel dan vergoedt DSW de vaste of laagste prijs van het beschikbare merkloze geneesmiddel.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Ja, voor sommige geneesmiddelen geldt een wettelijke eigen bijdrage. Dit kunt u navragen bij uw apotheek.
- Zorgverlener zonder contract
-
DSW sluit met nagenoeg alle apotheken een contract af. Het afsluiten van een contract levert namelijk alle betrokken partijen (verzekerde, zorgaanbieder, zorgverzekeraar) voordelen op. Met slechts een klein aantal zorgaanbieders wordt er, om verschillende redenen, geen contract afgesloten. Wanneer u naar een apotheek gaat zonder contract, dan vergoeden wij na ontvangst van de nota, de zorg en de bijbehorende geneesmiddelen tot maximaal de door ons vastgestelde vergoeding. Dit kan betekenen dat u geen volledige vergoeding van de nota krijgt.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
- U heeft een recept nodig van uw (huis)arts of medisch specialist.
- Toestemming
- Voor sommige geneesmiddelen is vooraf toestemming nodig. De voorschrijvend huisarts of specialist kan hiervoor een formulier invullen en indienen bij de apotheek ter beoordeling.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke apotheek u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde apotheek te gaan.
Zoek in de zorgatlas naar Apotheken.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.